NOCCO Close up med Linus Carlén

Vår Brand Manager tillika finessgurun Linus Carlén var nyligen med i Fitness for Men där han delade med sig av sina bästa tips kring hur man bygger muskler. Ta del av hela intervjun här.

Hur ofta bör man enligt dig träna om man som vanlig kille vill ta nästa steg och bygga seriös massa?
Jag tycker att 2+1 principen är en bra början, vilket innebär att man tränar två dagar och vilar en. Hur ofta man bör träna är dock väldigt individuellt, och jag vill poängtera att man inte bör gå ut för hårt i början. Underskatta heller inte kroppens behov av återhämtning.

Vilket träningsupplägg bör man köra enligt om man satsar på att bygga volym? Hur ofta bör man träna varje muskelgrupp?
En gång i veckan bör man träna varje muskelgrupp för att få visat resultat, men känner man att vissa muskelgrupper behöver mer kärlek kan man köra två till tre gånger i veckan. Om jag till exempel kör vader och axlar en dag kan jag lägga in utsida axlar nästa dag igen då jag kör rygg för att den muskelgruppen känns extra viktig för mig.

”Mitt bästa tips är
att lära känna sin kropp!”

Hur tänker du kring periodisering?
Mitt bästa tips är att lära känna sin kropp! Jag bygger min periodisering på min kroppskännedom- en känsla för min kropp som jag har fått efter år av konsekvent och metodiskt tränande. Om jag jagar ett kaloriöverskott så brukar träningen bli tung och energikrävande, medan jag under diet och kaloriunderskott ofta får agera lite smartare och testa nya tillvägagångssätt.

Många som styrketränar klagar över uteblivna resultat- vilka är de vanligaste orsakerna till att man inte får de resultat man hoppats på?
I september 2017 har jag hållit på i nio år och jag har lärt mig att de viktigaste grundpelarna är träning, kost och vila. Att träningen inte visar de resultat man hoppats på kan bero på att dessa tre inte samspelar med ens livssituation. Det går inte att träna hårt måndag till torsdag och sedan tro att helgfestandet inte kommer ha någon inverkan på träningsresultatet.

Att kosten är extremt viktig är nog de flesta medvetna om, men vad är ett bra kostupplägg att börja med som nybörjarbyggare?
Som jag tidigare nämnt är träning något väldigt individuellt och det gäller även kosten. Jag brukar säga att man bör äta var tredje timme om möjlighet finns. Dock är det inte alla som kan göra det och då är det bara att göra det som funkar och resultatet kommer komma ändå. Enligt mig är den viktigaste måltiden den efter passet, för då tillåts man att fylla på med energi. Jag äter främst proteiner och kolhydrater samtidigt som jag håller nere fettmängden.

”Jag gillar hur den känns,
träffar och utvecklar mig.”

Vilka är dina favoritövningar?
Frontböj-
väldigt effektiv så den träffar mina ben på bästa sätt.
Bänkpress-utmanande och jag gillar hur den känns, träffar och utvecklar mig.
Hammarcurls- en av de armövningar som enklast adderar massa.

Foto: Lars Erik Bakken